Jau saulelė vėl atkopdama budina svietą, ir šiltnamiai prisipildo visokių sėklų bei naujų sodinukų. Jeigu būtumėte Donelaitis, galėtumėte taip kalbėti apie prasidedantį šiltąjį sezoną ir metų laikus. Mat daugybei žmonių, kurie mėgsta veiklą šiltnamyje ir sveiką gyvenimo būdą, būtent taip pavasaris ir pasireiškia – kai galima sau leisti pagaliau iš savo šiltnamio nusiskinti savo daržovę ar prieskoninio augalo lapelį. Kokias pirmąsias šiltnamio gėrybes jau galime skinti Velykiniu laikotarpiu?
Ankstyvos salotos
Tie, pas ką šiltnamiai turi dar ir papildomą šiltinimo sistemą, jau ankstyvu metu gali džiaugtis ir pirmaisiais salotų lapeliais. Jeigu šiltnamyje yra tikrai šilta ne tik tuo metu, kai jau vasara kepina mus visus, o dar tik nutirpus pirmiems sniegams, tai galima jau iš anksto pasėti salotas. Jos auga gana greitai, ir išdygsta tuojau pat, jeigu tik suteikiame gerą aplinką. Šilumos vasario, kovo mėnesiais dar trūksta, tačiau saulė jau kaitina ilgiau, tad belieka pajungti šildymą šiltnamyje, ir jau tokiu metu bus galima rupšnoti savo užaugintų salotų lapelius.
Ridikėliai
Į salotas skanu įpjaustyti smagiai tarp dantų girgždantį ridikėlį, kuris drauge ir suteikia aštrumo. Jeigu nemėgstate svogūno kvapo, tuomet vietoje svogūno laiškų daug kur galite dėti ridikėlį. Priklausomai nuo to, kokią rūšį sėklų pirksite, ridikėliai galės būti net ir labai aštrūs ir tikrai puikiai pagardinti jūsų salotų patiekalus. Tad netingėkite ir kuo anksčiau pasisėkite ridikėlių, kad galėtumėte juos dėti į salotas ar ant sumuštinio.
Krapai
Šis puikus prieskonis yra labai mėgstamas Lietuvoje, jis gerai prisitaikęs prie mūsų klimato. Greitai išdygsta, rudeniop pats išsisėja, ir mes labai mėgstame jį užmesti ant bulvių, o jau šaltibarščių be plaukiojančio krapo tai net neįsivaizduojame. Tad būtinai pasisėkite ir krapų, jie išdygs labai greitai, o tada galėsite mėgautis šiuo šviežiu tikro krapo kvapu.
Svogūno laiškai
Jeigu nenorėjote auginti svogūnų stiklainiuose ant palangių ir kvėpuoti svogūno laiškų vėduoklės skleidžiamaiskvapais, tuomet pavasarį tikrai pasodinsite kelis svogūnus šiltnamyje. Galite ir iš anksto būti leidę svogūnui padygti stiklainyje, gal pastatytame toje patalpoje, kur mažiau būnate, ir kur tas kvapas jums neriestų nosies. Svogūnų laiškai šiltnamyje taip pat bus vienas ankstyviausių derlių, ir vienas skaniausių – taip pat jį galėsite dėti visur, kur tik norėsite pajausti aštrumą ir tikrą lietuvišką skonį, juk mėgstame svogūno laišką ir ant sumuštinio, ir prie lašinių.